Vervoer

Vervoer zorgt ervoor dat u van a naar b kunt reizen en helpt u uw boodschappen te doen, uw kinderen naar school te brengen of familie of vrienden te bezoeken. Er is eigen vervoer zoals een auto, motor of fiets, en collectief vervoer zoals een bus, tram, taxi of trein.

Wilt u makkelijker kunnen reizen of heeft u andere vragen over vervoer? Kies het onderwerp waarover u vragen heeft voor meer informatie.

Wilt u weten hoe u moet reizen met het openbaar vervoer?

Voor reizen met het openbaar vervoer heeft u een OV-chipkaart nodig. Die koopt u via de website OV-chipkaart. U kunt ook met de adresvinder een verkooppunt zoeken. Met uw pinpas stort u geld op de OV-chipkaart. Dit is uw reissaldo. Bij elke reis worden de kosten automatisch van uw reissaldo gehaald.

Reist u per tram of bus? De vertrektijden staan vermeld op de halte. Op de websites van Connexxion, Arriva of Qbuzz staan vertrektijden van deze vervoerders.

Reist u per trein? De vertrektijden staan op de gele borden in het station. Kijk ook op de website van de NS.

Op de website 9292 kunt u uw reis met bus, trein, tram en boot plannen. Of gebruik de NS app. U kunt ze ook bellen, maar dat is niet gratis.

Het openbaar busvervoer in de provincie Fryslân wordt verzorgd door Connexxion en Obuzz. Zij rijden niet alleen met grote bussen op vaste buslijnen. Soms is er ook vervoer waarvoor u moet reserveren, zoals de Opstapper en de Belbus.

Reist u in Fryslân en is er geen lijndienst in de buurt van uw huis of naar de kern van uw dorp? Dan biedt de Opstapper een uitkomst. De Opstapper is een taxibusje dat u naar een vast knooppunt brengt. Vanuit het knooppunt kunt u verder reizen met de bus of trein. U dient 1,5 uur voor de gewenste vertrektijd te reserveren. Normaal gesproken rijdt de Opstapper van en naar 1 halte in het dorp. Als u liever voor de deur opgehaald of thuisgebracht wilt worden, kunt u dat bij de reservering aangeven. U moet voor deze ‘voordeurservice’ wel extra betalen. Bij de chauffeur koopt u een kaartje enkele reis. Dit kaartje is alleen geldig in de Opstapper.

Belbus Wolvega/Noordwolde

OV-chipkaart - adresvinder

Connexxion - klantenservice

Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 8.00 - 19.00 uur.

Opstapper - Arriva

Met de Opstapper reist u voor 2,50 euro tussen een Opstapperhalte en de halte van de gewone bus. U kunt ook worden opgehaald van, of gebracht worden naar een afgesproken adres. Dit kost 4 euro extra per rit. U dient dit minimaal 1 uur vooraf te reserveren.

Hoe gebruikt u uw OV-chipkaart?

Voor het reizen met openbaar vervoer moet u inchecken met uw OV-chipkaart. Zorg voor voldoende saldo op uw OV-chipkaart. Op uw eindbestemming moet u uitchecken. Wanneer u van vervoerder wisselt moet u uitchecken en opnieuw inchecken. Bijvoorbeeld wanneer u overstapt van trein naar bus.

Vergeet niet uit te checken aan het eind van uw reis. Anders betaalt u veel meer dan uw reis kost. Wilt u een melding krijgen om uit te checken? Download dan de NS app. U kunt hierin een melding instellen.

Kijk op Uitleg OV-chipkaart voor meer informatie. U kunt daar ook oefenen met in- en uitchecken en opladen van het reissaldo.

Waarover wilt u iets weten?